6 Supplemen Mengandung

Assalamualaikum wbt.

Tempoh mengandung dibahagikan kepada 3 trimester:

1. Trimester pertama – minggu 1 hingga 12

2. Trimester kedua – minggu 13 hingga 27

3. Trimester ketiga – minggu 28 hingga kelahiran

Setiap trimester ada perubahan fizikal/emosi yang dirasai ibu dan perkembangan fizikal bayi.

Perubahan fizikal/emosi ibu secara generalnya adalah lebih kurang sama. Cuma secara detailnya adalah berbeza bagi setiap orang dan setiap kandungan.

Masing2 ada pengalaman sendiri. 😊

Tapi perkembangan fizikal bayi dalam kandungan adalah sama. Bermula dengan 2sel –> pembentukan organ2 penting –> perkembangan otak dsb.

Jadi keperluan nutrien untuk semua ibu mengandung adalah bagi memenuhi keperluan tubuh ibu dan tumbesaran bayi.

Trimester pertama

Tanda2 mengandung boleh jadi serupa dengan tanda2 nak datang haid. Ada orang naik jerawat, payudara bengkak, lapar dan asyik makan banyak, sakit pinggang dsb.

Bezanya? Haid tak datang pun! πŸ˜‰

Biasanya bulan ke2 ibu akan mula mendapat alahan. Selalu loya dan letih. Ada yang tak tahan bau makanan, tak tahan bau perfume, memilih makanan, rasa lembikkk je satu hari.

Alhamdulillah saya sendiri tak ada alahan teruk. Loya sikit2 saja dan badan letih kalau siang tu kerja lebih teruk dari biasa.

Tapi saya selalu kena cramp kaki! Terutamanya waktu tidur malam. Majoriti hari dalam seminggu tu akan kena cramp kaki. Kadang2 kena beberapa kali satu malam.

Waktu ni perut belum besar lagi, masih boleh muat seluar/skirt biasa.

Fasa awal2 mengandung juga adalah mencabar buat emosi ibu2.

Tengah seronok sebab membawa baby dalam rahim. Tapi ada letih nak menangis bila sedang sesuaikan diri dengan perubahan fizikal.

😊


Untuk bayi dalam kandungan, fasa trimester pertama adalah fasa sel2 aktif membahagi. Organ2 penting seperti jantung, salur darah, paru2, tulang rangka akan terbentuk.


Trimester kedua

Selepas 3bulan, alahan akan banyak berkurang. Ibu2 akan mula berselera untuk makan.

Baby bump akan perlahan2 jelas timbul. Boleh mula membeli seluar/skirt/baju mengandung. 😊

Waktu ni ibu2 akan mula fikir langkah2 untuk kurangkan stretch marks pada perut. Berkenaan stretch marks, lebih baik mencegah dari timbul dari nak hilangkan tau. Sebab nak hilangkan stretch marks lebih susah.

Di pertengahan atau hujung trimester kedua, kebanyakan ibu2 akan mula sakit pinggang, lenguh badan, susah tidur, kerap kencing dan pedih ulu hati.


Bermula minggu ke 22, dah boleh buat detailed scan untuk lihat organ2 penting bayi dan nampak jantina bayi.


Bayi akan mula mengumpul lemak, menebalkan lapisan kulit dan tumbuh rambut.

Trimester ketiga

Fasa akhir dalam mengandung. 😊

Waktu ni perut ibu dah sangat jelas. Best bila orang offer kerusi, dan bagi kita keistimewaan untuk tak beratur panjang. πŸ˜‰

Bila bayi dalam perut semakin besar, space untuk organ2 ibu akan semakin sempit.

Jadi, ibu2 akan mula mengah bila berjalan jauh, bengkak kaki, pedih ulu hati.

Bayi akan mula menambah berat badan dan menambah ketebalan lemak di bawah kulit.

Perkembangan otak bayi adalah sangat pesat pada trimester akhir ini.

Paru2 bayi dalam perut pula akan mula matang pada minggu ke36.


SUPPLEMEN KETIKA MENGANDUNG

Pengambilan supplemen ketika mengandung adalah disyor kan supaya kesihatan ibu adalah optimum dan mampu memiliki quality of life seperti sebelum mengandung.

Maksudnya, mengandung bukan menjadi suatu bebanan buat ibu sehingga tak mampu bekerja dan berfungsi seperti biasa.

Boleh rujuk kisah saya ketika mengandung di sini.

Quality of pregnancy life saya berubah dengan sangat dasyat selepas pengambilan supplemen.

Badan tak letih, cramp kaki hilang, tiada lagi pedih ulu hati, kulit tak kusam dan minimal stretch mark walaupun bayi sebesar 3.6kg (berat saya ketika booking adalah 50kg, ketika 39minggu berat saya 62.5kg).

Saya dapat naik turun tangga tingkat 3 tanpa berhenti rehat, bekerja sehingga 38minggu di jabatan kecemasan, dan tiada masalah kesihatan sepanjang mengandung.

6 SUPPLEMEN MENGANDUNG


1. ESP

– bekalkan protein utk pembentukan tisu tubuh bayi

– mengelakkan pedih ulu hati/gastrik

– membekalkan tenaga kepada ibu secara berpanjangan (low glycemic index – 39)

– mencantikkan kulit ibu, mengurangkan risiko stretch marks

2. VITAMIN C

– menguatkan imuniti ibu dan bayi supaya tak mudah dapat jangkitan

– diperlukan untuk pembentukan kolagen kulit ibu dan bayi. Untuk kulit ibu yang berseri dan kurangkan risiko stretch marks.

3. OSTEMATRIX

– bekalkan kalsium pada bayi utk pembentukan tulang

– meningkatkan simpanan kalsium ibu supaya rendah risiko osteoporosis di usia tua

– mengelakkan cramp otot/ sakit belakang/ kebas

– melawaskan usus dan elak sembelit

4. OMEGA GUARD

– bekalkan DHA untuk perkembangan otak bayi

– penting untuk pembentukan mata bayi

– bantu kawal kolesterol ibu

5. B COMPLEX

– optimumkan penghasilan tenaga

– mengurangkan morning sickness (mengandungi pyridoxine)

– untuk kesihatan mental ibu supaya tak cepat stress
6. VITALEA

– multivitamin dan mineral untuk kesihatan optimum ibu

– meningkatkan penghasilan darah merah bg elakkan anemia

Sekiranya berminat untuk dapatkan supplemen mengandung, boleh hubungi saya dengan klik link whatsapp di bawah.

Jannah: 0194438387

www.wasap.my/60194438387

Harap bermanfaat.

Terima kasih.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s