KESALAHAN DALAM DIET SEHINGGA DIET GAGAL

Banyak orang dah cuba macam2 diet untuk hilangkan berat badan. 
Kurangkan makan, dah.

Banyakkan senaman, dah.

Tapi kenapa susah sangat nak hilangkan berat badan? 🤔

Sedar2 dah berbulan2 dalam usaha nak kurus. Tapi masih tak berhasil.

Ada 3 sebab utama kenapa sesebuah diet tak berhasil.

1. Pemilihan makanan yang terhad
Banyak jenis diet yang mengehadkan pengambilan jenis makanan. 
Cth:

💔Makan protein saja.

💔Minum jus saja.

💔Tak boleh makan carbo.

Malangnya manusia diciptakan untuk makan makanan yang pelbagai – macam2 rasa, warna, texture, bentuk etc.

Jadi bila hadkan jenis makanan yang boleh diambil, diet sebegini tak akan bertahan lama!
Kita kena pelbagaikan jenis makanan.
Nak kurus, wajib kaya dengan 3 nutrien:

✅ Protein

✅ Fibre

✅ Fatty acids

Nanti saya akan cerita lebih lanjut kenapa 3 nutrien ni diperlukan untuk kurus. 

2. Hanya mementingkan jumlah kalori tanpa ambil kira sumber kalori 
Untuk kurus, general rule nya adalah:

kalori masuk < kalori keluar.

Ada orang selama berbulan2 makan kalori lebih sedikit dari yang diperlukan, tapi tak jugak kurus.
Sebab apa?

Sebab 2000kcal dari burger McD, french fries yg banyak garam dan carbonated drinks…

Tak sama dengan 2000kcal dari salmon, beras perang, kekacang (soya, almond, walnut) dan olive oil.


Makanan yang kaya dengan 3 nutrien seperti dalam point (1) akan berikan kesan yang berbeza pada badan.
Jadi kena pilih sumber makanan yang sihat – bukan yang rendah kalori semata2!

3. Menyarankan terlalu banyak exercise

Exercise adalah penting.
Tapi jika terlalu banyak, ia akan menipu badan sehingga berasa ‘layak’ makan lebih gula untuk cover keperluan exercise tadi.

Masalah ini sangat kerap terjadi.
Exercise sampai pancit, lepas tu makan banyak – lebih banyak dari yang diperlukan.


***

Anda serius ke nak hilangkan berat badan?

Sebab suami saya hanya perlukan 1 bulan saja untuk hilang 10kg. 


Resepinya kena tepat:

Makanan yang betul + senaman yang betul + supplemen yang betul.

Nak tahu rahsianya boleh whatsapp saya.😊

Jannah🌸 0194438387

www.wasap.my/60194438387
Rujukan: The Body Reset Diet – Power your metabolism, blast fat and shed pounds in just 15 days.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s